jueves, 29 de diciembre de 2011

Reflexió final de l'assignatura UDTIC

Al llarg de tot el semestre a través de l'assignatura UDTIC considero que m'ha servit per aprendre moltes eines noves i nous conceptes, però també m'ha servit per aprendre noves maneres de fer treballs en grup, ja que crec que durant els treballs, hem pogut debatre i consensuar les diferents eines que podíem utilitzar segons el treball, cosa que personalment crec que abans en la resta de treballs no passava. La raó crec que ha sigut que hem pogut aprendre noves eines, com el Prezi, el moodle, el twitter, JClic... Una de les ocasions, on vam fer una petita pluja d'idees i després vam valorar quina era la millor opció, va ser quan el grup de tarda ens va fer un vídeo sobre el Pla tac de centre, i vam pensar quina era la millor manera de respondre per donar les gràcies, aleshores vam dir d'enviar un mail, fer un altre vídeo, fer una presentació prezi, twitter... Finalment vam decidir fer-ho per Twitter, però vam poder estar reflexionant sobre quines opcions teníem el nostre abast. Això crec que ha sigut un gran avenç personalment, perquè ara conec moltes més eines i recursos per poder fer servir tant per fer treballs com per poder fer-ho amb els meus alumnes de pràctiques.

Però a part de conèixer noves eines, també he après molts nous conceptes, com per exemple el que és un ple, ja que jo no sabia que era, i ara després d'haver fet l'assignatura sé que un ple  és les diferents maneres que fem servir les nostres eines, les aplicacions, fonts de recerca... I crec que va ser molt important fer el nostre propi ple, però crec que ara ha variat, per això he tornat a refer un altre ple, després d'haver acabat el semestre, ja que crec que he après noves eines i que el podria completar. Respecte el meu propi ple que vaig fer a principi del semestre, he pogut afegir noves eines que no sabia com per exemple: moodle, jclic, prezi, smart notebook i IQBoard. També he afegit d'altres que si que coneixia, però reflexionant sobre les eines que conec i faig servir m'he adonat que em faltaven posar-les com per exemple: blink, microsoft office, gimp i audacity. Realment fent una comparació dels meus ples, es pot veure que he pogut aprendre noves formes d'edició i creació d'informació. 


Al llarg de tot el semestre i de les diverses eines que hem après personalment Twitter crec que pot tenir moltes possibilitats, però no ha sigut una eina que hagi utilitzat massa, ja que crec que hi ha masses eines que fan funcions semblants, que permet tenir contacte amb altres persones i publicar comentaris, i penso que portar varies a la vegada com és el meu cas, com per exemple amb Facebook, Twitter, i gmail... fa que potser no li hagi dedicat tant temps a Twitter. 


Com a punt positiu de Twitter, puc dir que m'ha servit per poder aprendre altres eines, ja que un dia a classe es va plantejar com es podria fer per fer més curts els enllaços, aleshores em va despertar la curiositat i vaig descobrir Bitly. Crec que Bitly és una eina molt útil, ja que fa més curtes les direccions, per això en twitter és molt útil, ja que com hi ha un límit de caràcters, resulta molt important posar-ho d'una manera breu. Encara que no li hagi dedicat molt temps a Twitter, crec que té moltes possibilitats i m'ha permès poder descobrir també Bitly. 


Però de tot el que he anat aprenent al llarg del semestre, per mi em resulta important, poder aplicar-ho  a l'aula, per exemple l'ús de la pissarra digital poder portar-ho a la pràctica els que podem tenir la possibilitat com jo, de quan tinguem la intervenció educativa poder utilitzar alguns dels recursos que ofereix la pdi i a més a més també poder utilitzar altres eines com ara el JClic...




lunes, 26 de diciembre de 2011

El nostre treball en grup

El nostre grup la Regina Beltran, Estel Gamisans, l'Helena Prim i jo, hem fet el treball sobre la pissarra digital en l'àrea de llengües. Primerament quan se'ns va plantejar la realització d'un treball en grup vam fer una pluja d'idees, i al final ens vam decantar per la pissarra digital, ja que és una eina que podíem fer-nos servir de les nostres experiències durant les pràctiques, tant d'aquest any, com del curs passat. 

També vam parlar sobre la millor manera per poder anar fent el treball, ja que hi havia moltes maneres, vam decidir fer servir el google docs, per tal de poder treballant de manera individual des de casa, i poder quedar en persona per acabar de perfilar i dividir tasques a fer. 

Una vegada teníem escollit el tema, el vam concretar en l'àrea  de llengües, i vam buscar informació de pàgines web interessants que hi poguéssim treure diverses activitats. Durant la recerca vam comprovar que hi havia diverses maneres d'utilitzar la pissarra, ja que tal com vam comprovar durant les pràctiques, a vegades només utilitzen la pdi, com una pissarra normal, posant el llibre digital interactiu. 

Per això vam plantejar una sessió que féssim una classe de veritat, fent servir diverses metodologies. Per fer la presentació, ens vam utilitzar com a suport un PowerPoint, per poder fer els enllaços de les pàgines web i sigués més còmode i útil. Vam valorar diverses eines, com el prezi. Aquí deixo l'enllaç del nostre power. Després per poder comentar les activitats vam demanar fer els nostres companys fer una graella, omplint el rol del mestre, el paper de l'alumne i l'aprenentatge. Aquí deixo l'enllaç de la graella omplerta pels companys. Vam decidir enviar l'enllaç de la graella compartida pel blink, ja que pensàvem que era una manera que tothom ho veies. Després ens vam donar compte que també podíem haver pensat altres maneres, com pel forum, penjar-ho a la carpeta compartida del blink... 

Vam intentar mostrar els nostres companys les diferents metodologies que hi ha per fer servir la pissarra digital i que és un recurs molt útil per poder fer servir amb els nostres alumnes. Personalment, potser per les meves experiències, penso que és un recurs poc utilitzat encara. I considero molt útil per poder compaginar amb altres maneres, no fer-ho tampoc tot amb la pissarra digital. A través de la recerca que hem fet les meves companyes i jo, ens hem donat compte de la gran quantitat de recursos que hi ha, una de les pàgines web per extreure material per la pissarra digital és la pàgina d'Alexandria, on està tot el material dividit nivell educatiu, àmbit competencial i àrea. Això permet poder agafar-ho fet, o bé poder observar i agafar idees per crear tu mateix el teu propi material. 

Considero que la realització d'aquest treball ens ha permès poder proposar i decidir diverses maneres de fer el treball, també la manera com ens comunicàvem i la recerca de noves eines, també posteriorment m'he donat compte que després de la realització dels treballs de grup dels nostres companys, que hi ha diverses eines per poder utilitzar i també em servirà per futurs treballs, com per exemple el moodle. Com a inconvenients de les eines que hem fet servir, com el mail o pàgines d'internet, és que per poder utilitzar-ho cal internet, i si en el moment de la presentació o en algun altre moment no funciona, és un inconvenient, ja que pot trastocar els teus plans i no poder-ho fer servir. Per això, cal tenir un pla B, per poder utilitzar altres eines que no requereixin internet, o poder fer copies en un usb, per tal de poder tenir la informació. 

miércoles, 21 de diciembre de 2011

Els blocs

Avui les nostres companyes la Nuria Maldonado, Sara Garcia i Paula Antonell ens han presentat el seu treball sobre els blocs. Per tal d'explicar el seu treball han fet servir una presentació de prezi que aquí deixo l'enllaç.  També han creat unes activitats en el JClic, aquí us deixo l'enllaç

Tal com han explicat elles existeixen diversos tipus de blocs segons l'àmbit educatiu: 
  • De centre: ho utilitzen per informar de les activitats que es fan el centre i també publiquen treballs que han realitzat els alumnes. 
  • D'aula: serveix com a suport per les activitats i l'alumne està present. 
  • De matèria i assignatura: es crea un carpeta d'aprenentatge digital. 
  • Personals: és fa servir de diari, on compartir experiències i poder debatre...
  • Professors i alumnes: per expressar la seva opinió sobre l'educació, compartir experiències, facilitar recursos...
Personalment els que més estic familiaritzada són els blocs de centre, el de professors i també el d'aula.  Encara que crec que el bloc és una eina molt útil per poder compartir experiències, opinions, facilitar recursos i generar debat dins de l'aula, amb els teus alumnes, crec que encara és una eina que a les escoles no es fa servir gaire. Per la meva experiència personal viscuda durant les pràctiques, tant d'aquest any com l'anterior, o no hi ha bloc, i en el cas que hi hagi ho fa un mestre, on només posa les fotografies de les sortides, informació. Però considero que dins d'una escola, el bloc de l'aula pot ser molt enriquidor, ja que es centre en els alumnes específicament,i podem fer que participin ells i ho facin. Per exemple com es fa a la meva escola, però només a un curs, on l'aula té un apartat on els alumnes escriuen per fer recomanacions de lectures. Crec que és una iniciativa molt positiva. 

Aula d'acollida i la seva inclusió a les aules

Avui els nostres companys, la Clara Boix, Àngel Carillo i l'Òscar Garcia ens han presentat el seu tema sobre l'aula d'acollida i la seva inclusió a les aules. Per tal de presentar el seu treball han fet sevir una presentació del prezi, que aquí us deixo l'enllaç. Part de la seva presentació l'han fet en portuguès per tal de que poguéssim experimentar la sensació que tenen els infants quan són alumnes nouvinguts i no coneixen l'idioma.

Crec que el tema és molt d'actualitat, ja que en la realitat en la que ens trobem avui en dia en les escoles és la immigració i alumnes que arriben a mig curs i no coneixen l'idioma, per això la tasca que es fa des de les aules d'acollida és molt important, però també crec que és molt important el que es faci a l'aula. A través de tots els recursos que em estat veien durant tot el semestre, com a futurs mestres si ens trobem amb alumnes nouvinguts, podem fer servir moltes eines per tal d'ajudar-los en el seu aprenentatge. Per exemple, si hi ha un ordinador, que puguin realitzar jocs a través de portals com el JClic, o fins i tot poder crear-los especialment per ells. 

També crec que podria ser molt interessant, que els alumnes nouvinguts també poguessin apropar la seva cultura i el seu idioma els seus companys, a través de diverses activitats es podria treballar també a l'inrevés, per tal de que els companys també coneguin més el seu país.


He buscat a la web de edu3 i he trobat un vídeo molt interessant sobre les aules d'acollida, on explica per exemple a part d'ensenyar l'idioma també intenten treballar l'autoestima, ja que viuen la separació del seu país i molts d'ells deixen part de la família en el seu país. Trobo molt important de l'aula d'acollida i també poder ajudar-se de les noves tecnologies per poder ajudar millor els alumnes. 

Edu3.cat

martes, 20 de diciembre de 2011

Implantació de les TIC a les aules, projecte 2.0

Avui el Pau Nin, Mar Gascó i Pere Mussoll ens han presentat el seu treball sobre la implantació de les Tic a les aules, centrant-se en el projecte 2.0. Ens han facilitat un google docs que han creat compartit, el qual hem omplert entre tots sobre un calaix de recursos de XTEC, aquí deixo l'enllaç. 


A través del projecte 2.0 es vol incorporar els instruments digitals en els processos d'ensenyament i aprenentatge a les aules. Gràcies a la incorporació de les noves tecnologies dins de les aules com per exemple la pissarra digital. Alguns dels recursos que podem fer servir són: Xtec Media, Merlí, Alexandria...Crec que la incorporació de les noves tecnologies a les aules és molt important poder conèixer la quantitat de recursos que tenim el nostre abast per realitzar amb els alumnes, com blocs, ràdios... Encara que crec que hi ha molts recursos, potser per les experiències que he vist a les escoles, crec que encara falta una mica de temps, per poder aprofitar millor els recursos que ens ofereix la incorporació de les noves tecnologies a les aules. Crec i desitjo que en un futur, quan faci un temps que estiguin les tecnologies a les escoles, de veritat puguin treure més profit utilitzant les eines que hem vist avui en l'exposició.
A més a més també ens han parlat sobre el  open office
, ja que està dins del programari lliure, enter d'altres com Gimp, Audacity... Crec que el programari lliure pot resultar molt útil, ja que jo utilitzo alguns programes i funcionen molt bé i són gratuïts, encara que crec que a les escoles no està del tot implantat, ja que potser perquè no coneixen els programes i prefereixen servir els que saben utilitzar o per un altre raó.


lunes, 19 de diciembre de 2011

Alumnes nouvinguts i les TIC



Avui els nostres companys el Josep Fosalba, Sergio Rella, Esther Aldehuela i l'Encarni Bosch ens han presentat el seu tema sobre els alumnes nouvinguts i les TIC.


Crec que és un tema molt interessant, ja que en moltes escoles hi ha alumnes nouvinguts, i crec que a través de les TIC podem ajudar a complementar poder aprendre l'idioma. El grup han realitzat un google docs compartit, on han posat recursos tics pels alumnes nouvinguts, aquí deixo l'enllaç.

Pels alumnes nouvinguts crec que és molt imporant poder complementar, ja que si per exemple a part del treball que es fa a les aules d'acollida, en les escoles que hi hagi, també podria ser interessant poder fer-ho a l'aula, a través de la utilització que ens han presentat els nostres companys, poder fer que els alumnes ho puguin fer.

Respecte aquest tema, com a experiència personal, l'any passat la meva tutora de l'aula disposava al final de la classe d'un ordinador, on tenia jocs pels alumnes nouvinguts, i en algunes hores que potser els alumnes no podien seguir el ritme, els alumnes anaven fent jocs a través del Jclic i d'altres. Tal com ens han presentat els companys, considero molt important l'ús d'aquests recursos per poder a través de les Tic poder complementar i ajudar els alumnes nouvinguts l'aprenentatge del nostre idioma.

Aplicació de les Tic en l'educació inclusiva



Avui les nostres companyes Maria Garcia, Mònica de Haro, Mònica Gutiérrez i Eva Ladevesa ens han presentat el seu treball sobre l'aplicació de les Tic en l'educació inclusiva, sobre tot s'han centrat en la ceguesa.

Per explicar el seu treball han creat una pàgina web, on aquí deixo l'enllaç, on el web està dividit en dues parts, per una banda una part més teòrica com per exemple que vol dir la definició de discapacitat i també un recull de recursos. La segona part està centrada en una part més pràctica on han realitzat una visita el centre Joan Amades de Barcelona.

Personalment he trobat molt interessant el tema, ja que jo anteriorment vaig anar a visitar el centre Joan Amades de Barcelona, quan vaig fer el CFGS d'educació infantil, on ens van fer una visita, primer ens van fer una explicació, vam estar provant les maquines per escriure en Braille (Perki) o programes d'ordinador.
A més a més ens van explicar la manera que s'havia de fer per tal de que com a mestres si ens trobem un cas d'un infant cec, ens poguessin ajudar facilitant-nos material. Per acabar la visita, vam haver de caminar pel centre amb els ulls tapats en parelles, per tal de poder experimentar durant una estona molt curta el que poden sentir. És una sensació d'inquietud i de no saber que hi ha al teu voltant, personalment crec que va ser una visita molt interessant i em va agradar molt.

Crec molt important el tema que ens han presentat les nostres companyes, ja que com a futures mestres podem trobar-nos nens amb algun tipus de discapacitat i hem de saber com podem ajudar-los, en aquest cas de la ceguesa, podent acudir el centre Joan Amades, on tal com em van explicar a mi en la visita, ells et faciliten el material, fins i tot tenen una bebeteca, què és destinat els pares, ja que sovint no saben com estimular els infants i també una biblioteca on presten els llibres adaptats. També, actualment les tecnologies són un gran avenç i suport per tal d'ajudar els alumnes que tinguin alguna discapacitat, per això és molt important conèixer les eines que tenim al nostre abast sobre el tema.

miércoles, 14 de diciembre de 2011

PDI



Avui les nostres companyes Alba Mayol, Ethel Nogués,Marta Pintos i Helena Vall ens han presentat el seu treball sobre les pissarres digitals interactives. Per tal de fer l'explicació han utilitzar una presentació de prezi, que deixo aquí l'enllaç.

Tot i que ja havíem fet una sessió per conèixer una mica més les pissarres digitals, ens ampliat el tema, i ens han explicat els diferents tipus de pissarres digitals:
  • Electromacnètica: s'utilitza un llapis especial com a punter.
  • Infraroja: no calen sensors, sinó que el marcador detecta el senyal de qualsevol cosa que entri a través dels infrarojos.
  • Resistiva: té dues capes, i la capa de damunt es deforma amb el tacte.
  • Òptica: a la part superior hi ha dues càmeres que monitoritzen el senyal.
  • Ultrasònica- infraroja: té dos receptors al costat de la pissarra que reben els dos tipus de senyals.
Crec que les pissarres digital són un recurs molt positiu per poder utilitzar a les aules amb els nostres alumnes, encara que crec que és un element molt nou i sovint ens trobem que els mestres no saben com funcionen o bé perquè no saben, o perquè diuen que el curset ha sigut molt curt. Personalment, crec que per poder extreure totes les possibilitats de la pissarra digital, crec que s'haurien de muntar les pissarres i després d'un temps que el mestre pugui investigar el funcionament vagin el curset, o bé poder fer un curset no només al principi, sinó durant el procés i més endavant, per poder resoldre dubtes i poder explorar més maneres de poder treballar amb la pissarra digital, ja que crec que és una eina que ofereix moltes possibilitats, però crec que no s'aprofiten al màxim.

Desenvolupament de les competències cognitives


El grup composat per Isaac Serrano, Xavi Costa i Sandra Castelnuovo, ens ha presentat el tema del desenvolupament de les competències cognitives.

Hi ha diferents competències:
  • Velocitat: per poder desenvoloupar-ho es pot fer per exemple amb Speed match
  • Memòria: hi ha dos tipus la memòria espaial la memòria de treball (emmagatzemar temporalment la informació per poder entendre i resoldre coses)
  • Atenció
  • Flexibilitat de tasques: és la capacitat de canviar de tasques ràpidament, adaptació a un canvi, tenir la rapidesa mental i a més a més podem planificar millor manera de fer alguna tasca per poder facilitar-ho.
  • Resolució de problemes: capacitat aritmètica, raonament quantitatiu (estimar els valors i comparar-los), raonament lògic (memòria, atenció...).

Per poder desenvolupar aquestes competències han mostrat una pàgina web titulada "Lumosity Jocs", on ens han mostrat jocs com: lost in migration, color match, rain drops... per poder desenvolupar les diverses competències.


Crec que és molt important que desenvolupem les competències cognitives dels nostres alumnes, per tal que tinguin una millor atenció, velocitat mental, capacitat de resoldre problemes, flexibilitat davant de les tasques i millorar la memòria, a través de webs com la que ens han presentat o d'altres maneres o programes poder millorar-ho.

lunes, 12 de diciembre de 2011

Projectes telemàtics cooperatius

Avui els nostres companys Gerard Garcia, Roc Molina i Anna Díaz ens han presentat el treball sobre els projectes telemàtics cooperatius.

És un recurs pels mestres i pels alumnes per poder treballar amb les noves tecnologies, on permet dur a terme activitats a través d'internet treballant amb altres escoles... Però per poder realitzar-ho necessites tenir un compromés de col·laboració amb el projecte.

El projecte telemàtic cooperatiu més conegut a Catalunya és XTEC ( Xarxa telemàtica de Catalunya). Es tracta d'un projecte creat pel Departament d'Educació on pretén contribuir en l'educació en el camp interpersonal a distància, treballant en equip, aportant noves tècniques d'informació i documentació específica.

A més a més els projectes en xarxa tenen un gran potencial i funcionalitat, visualment són atractius, són un element motivador i permet poder personalitzar-los.

Els nostres companys han realitzat una part pràctica on ens han demanat que expliquéssim algunes característiques de l'edat antiga, l'edat mitjana, l'edat moderna i l'edat contemporània. Aquí us deixo l'enllaç del resultat final. Crec que ha sigut una manera molt creativa de poder entendre i provar-ho realitzar un projecte telemàtic cooperatiu.

Personalment, després de l'exposició dels meus companys, crec que els projectes telemàtics cooperatius són una eina fantàstica per poder treballar amb els nostres alumnes, ja que ens permet poder treballar encara que hi hagi distància i es pot personalitzar, i poder fer de una gran varietat de temes i de maneres de fer-ho, crec que és un gran recurs per utilitzar-ho a les escoles.

Els mitjans de comunicació i l'educació

Quina diferència hi ha entre "Educar en l'ús dels mitjans de comunicació" i "utilitzar els mitjans de comunicació per educar"?

Ens els últims anys amb la incorporació de les noves tecnologies, ha fet que ho haguem d'introduir a les aules, així com a vegades l'abús massiu de l'ús d'aquestes noves tecnologies. Per això crec que educar en l'ús dels mitjans de comunicació, es refereix a que cal que ensenyem els nostres alumnes la importància de les noves tecnologies, però també fer un ús correcte i adequat, que inclou a saber que no només es pot fer amb les noves tecnologies tot, sinó que lo positiu per aprendre és poder fer-ho a través de diverses maneres. A més a més també hem d'educar els nostres alumnes a saber seleccionar, ja que amb l'ús de les tecnologies un problema que ens trobem és la quantitat d'informació, i pot passar que demanem els nostres alumnes que portin informació d'un país, i ens portin 50 fulls extrets d'internet, per tant, els nostres alumnes han d'aprendre a seleccionar i veure que és important.

Utilitzar els mitjans de comunicació per educar, en canvi, crec que va més encaminat a poder compaginar les utilitats dels mitjans de comunicació, per fer-ho de complement per poder educar els nostres alumnes, però mantenint la importància de escollir allò adequat i que serveixi per complementar, no basat només en els mitjans de comunicació.

Com a tot, crec que els mitjans de comunicació són necessaris per poder educar, però crec fonamental que siguin un complement, no basar tot en això. Per exemple actualment es pot treballar l'actualitat educativa o bé el passat, a través de les hemeroteques que estan disponibles per internet, això és una eina que poden fer servir els alumnes per poder aprendre, un complement molt útil per poder estudiar el passat i poder aportar altres vies d'informació.


EVEA

Avui ha sigut el primer dia que els nostres companys la Sandra Pérez, Adrià Pérez i la Elisabeth Torras ens han presentat els EVEA, que són els entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge. Ens han fet una presentació a través d'una presentació de Prezi que deixo aquí el seu enllaç, un vídeo i han creat un moodle sobre l'assignatura a través del blink per poder compartir amb nosaltres i mostrar-nos el seu funcionament.

Els Evea són un sistema software pensat perquè els mestres puguin dissenyar un espai d'aprenentatge on els alumnes puguin complementar la seva formació a través de la realització de glossaris, fòrums, xats, qüestionaris, activitats... a través d'aquests software ens permet els alumnes construir el coneixement i també permet poder ampliar-lo amb el treball cooperatiu. Els entorns virtuals d'aprenentatge hi han de dos tipus els de pagament i els de codi lliure. Uns exemples serien: blackboard, moodle, WebCT...

En la sessió els nostres companys ens han ensenyat concretament a la utilització del moodle, creant una qüestionari, on es pot fer activitats i després fer-ne un seguiment per part del mestre. Personalment coneixia una mica el moodle, però no l'havia investigat per saber-ne com s'utilitza i per a què serveix. Després de la sessió i d'haver vist una mica més a fons, he extret algunes avantatges i també desavantatges.

Com a avantatges es podria dir que és una eina útil per poder penjar recursos, activitats, tasques a fer, és pot avaluar, permet un seguiment de l'ensenyament - aprenentatge i per últim crec que a més a més permet seguir fora de l'horari escolar. Com a desavantatges l'elaboració, creació, seguiment i avaluació de les activitats i tot comporta molt de temps, per poder aplicar a l'aula comporta a més a més haver après a fer servir la eina.

Com a conclusió diria que moodle pot ser una eina molt útil, però crec que seria per utilitzar en segon pla, és a dir, per complementar amb altres eines. A més a més encara que crec que permet fer moltes coses, també hi ha d'altres semblants que potser demanen menys temps i fer un servei semblant. Pot ser un element motivador de cara els nostres alumnes,o pel contrari, que no els agradi fer servir els alumnes i no tingui èxit. Igualment crec que està molt bé tenir al nostre abast el coneixement de diverses eines, ja que com a futurs mestres és molt important poder incorporar les noves tecnologies a les aules.


 
Copyright 2009 Diari d'una mestra. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree